بعضی وقتا که دارید توی اینترنت به گشت و گذار می پردازید ممکنه با واژه ای به نام پادکست ( Podcast )روبرو بشید و ندونید که چیه و چه کاربردی داره . پادکست در اصل یک فایل صوتیه که به شما این امکان رو می ده تا به جای این که اون مطلب رو بخونید اون رو گوش کنید .
فرض کنید یه مطلب خیلی جالب توی اینترنت پیدا می کنید و به خاطر طولانی بودنش وقت خوندنش رو ندارید ، در این جور مواقع اگر اون متن دارای پادکست باشه می تونید پادکست رو دانلود و پخش کنید و در حالی که به وب گردی مشغولید اون متن رو هم گوش کنید . البته بیشتر پادکست ها امکان پخش آنلاین رو هم دارن و لازم نیست دانلودش کنید .
فرهنگ پادکست خیلی زیاد و فراگیر توی اینترنت جا نگرفته و دلیلشم مشخصه ، معمولا نویسنده ی یه وبلاگ اگه بخواد برای هر متنش یه پادکست بزاره باید بعد از نوشتن اون متن یه دور از روش بخونه و صداشو ضبط کنه و بعد برای بهتر شدن ، اون صدا رو ادیت کنه و خلاصه کلی وقت بزاره تا بتونه یه پادکست درست کنه که به همین خاطرم وبلاگ ها زیاد دنبال تهیه پادکست برای مطالب وبلاگشون نیستن. با توجه به تاریخچه ای که از پادکست توی ویکیپدیا نوشته شده :
این روش با افزایش محبوبیت دستگاه پخش موسیقی دیجیتالی آیپاد به عنوان روشی آسان برای به اشتراک گذاشتن محتویات صوتی از طریق اینترنت، بوجود آمد. اولین بار مفهوم <enclosure> در خوراکهای آراساس در اکتبر سال ۲۰۰۰ توسط تریستان لوئیس به صورت اولیه مطرح شد. بعد به صورتی متفاوت توسط دیو واینر یکی از نویسندههای فرمت آراساس اجرا شد. و در بحث با آدام کوری منجر به عامل enclosure یا ضمیمه شد. این عامل جدید در آراساس ۰٫۹۲ این امکان را میداد که نشانی پروندههای صوتی تصویری منتقل شود و گیرنده آن را درجا باز کند. مشتری این امکان جدید وبلاگهای صوتی بودند. ولی این امکان جدید به سرعت رواج پیدا نکرد. تا اینکه در سال ۲۰۰۱ این امکان در نرمافزار وبلاگنویسی Radio Userland به عنوان یک موئلفه ارسال و دریافت فایلها اضافه شد و تنها چیزی که برای رسیدن به یک پادکست کم داشت خودکار کردن این عمل بود.
برای خوندن ادامه ی این مطلب و دونستن تاریخچه ی بیشتری از پادکست ها اینجا کلیک کنید .
کاربردهای پادکست می تونه خیلی زیاد باشه و تاثیرش هم قطعا بیشتره ، فرض کنید شما توی اینترنت مصاحبه با یکی از هنرمندان محبوبتون رو می خونید و از خوندش خیلی لذت می برید ، حالا فرض کنید اگه فایل صوتی اون مصاحبه هم به صورت پادکست وجود داشت گوش کردن به اون مصاحبه چقدر لذت بخش تر از خوندنش بود . شما می تونستید هم مصاحبه رو گوش بدید و هم به کارای دیگتون بپردازید و هم تاثیر بیشتری روتون بزاره .
در وبلاگستان فارسی من خیلی کم دیدم تا بلاگرها برای مطالبشون پادکست بزارن و دلیلش رو هم گفتم . در حال حاضر بلاگرهای فارسی از پادکست برای استفاده توی رادیوهای اینترنتی و وبلاگ هایی که جنبه ی رادیویی دارن استفاده می کنن . اگر یه روزی یه نرم افزاری تولید بشه که متن رو بهش بدیم و اون برنامه یه فایل صوتی با ادیت و موسیقی و … به ما بده شاید بشه گفت اونوقته که استفاده از پادکست ها همه گیر بشه … البته شاید !
پ.ن : این رو در جواب رامین عزیز که ازم خواسته بود درباره پادکست توضیح بدم نوشتم . امیدوارم که سوالش برطرف شده باشه .
سه شنبه ۳۰ آذر ۱۳۸۹ و ساعت ۲:۵۹ ب.ظ
ممنون … خیلی عالی بود
خسته نباشی