همونجور که قبلن اینجا گفته بودم ، من خیلی دوست داشتم کار با برنامه ی ULEAD COOL 3D Production رو توی وبلاگم آموزش بدم ، ولی چون این برنامه خیلی قدیمی بود و مدت زیادی آپدیت نشده بود این کارو نمی کردم . ولی الان که نسخه ی جدیدش با اسم جدید MotionStudio 3D از طرف Corel عرضه شده می خوام شروع کنم و هر چند وقت یه بار یه چیزایی دربارش بنویسم . توی این پستم می خوام Corel MotionStudio 3D رو یه معرفی کلی کنم و از قسمت بعدی ، آموزش رسمیشو شروع می کنم . اول بزارین بگم اصلن Corel MotionStudio 3D چی هست و چی کار می کنه ؟!
همونطور که از اسمش معلومه ، کار این برنامه طراحی و انیمیت سه بعدیه . البته توی بخش انیمیت خیلی قوی نیست ، ولی از نظر طراحی و مدلینگ می شه گفت قویه و هر چیزی رو می شه باهاش به صورت ۳D طراحی کرد . البته بگم که این برنامه با نرم افزارهای حرفه ای مثل MAYA یا ۳D MAX اصلن قابل مقایسه نیست و بیشتر بدرد کارهای ساده و انیمیشن های ساده می خوره . البته خروجی قوی ای داره و می شه انیمیشن های خوبی هم باهاش ساخت . همچنین برای افکت گذاری روی فیلم و تصویر هم بد نیست و می شه باهاش یه کارایی در این زمینه هم کرد !
برای شروع منوهای این برنامه رو بهتون معرفی می کنم و از قسمت بعدی کار باهاش رو شروع می کنیم . تصویر زیر صفحه ی اصلی برنامست ( کلیک کنید تا ابعاد بزرگترش را ببینید ) :
اگه همه ی پنجره هایی که توی تصویر بالا می بینید ، توی برنامه ی شما فعال نیست از نوار بالایی روی View کلیک کنید و در قسمت Palette Manager هر ۴ گزینه رو فعال کنید . اما بریم سراغ معرفی نوارها و پنجره های موجود در برنامه . فقط توجه کنید که جای این نوارها و پنجره ها رو می تونید به دلخواه عوض کنید و اصطلاحن برنامه رو شخصی سازی کنید ، توضیحاتی که در ادامه می دم با توجه به محل قرار گرفتن نوارها توی تصویر بالاست .
نوارهای ابزار بالای برنامه : ۳ ردیف نوار در بالای برنامه قرار داره ، ردیف اول یا تولبار شامل منوهایی هست که مدیریت نرم افزاررو در اختیارتون می زاره . امکاناتی جهت رندر کردن ، تغییر ابعاد پروژه و … از امکاناتیست که توسط این منوها در اختیارتون قرار می گیره . توی نوار ردیف دوم امکاناتی جهت کپی کردن ، نمایش اسکلت آبجکت ، میزان شدت نور ، زوم کردن روی پروژه و … در اختیارتون قرار داره . ردیف سوم ، اگه دقت کنید می بینید که از ۳ نوار متصل به هم تشکیل شده نوار اول امکاناتی برای چرخش و جابه جا کردن آبجکت رو در اختیارتون می زاره ، نوار دوم تنظیمات فونت رو در اختیارتون می زاره و نوار سوم هم برای مشخص کردن بُعد آبجکت هست که بعدن بیشتر بهش می پردازیم .
نوار آبجکت : سمت چپ برنامه یک نوار دیگه قرار داره که از طریق اون می تونید توی پروژتون آبجکت بسازید . شما با این نوار می تونید اشکال هندسی و متون سه بعدی طراحی کنید و یا تصاویر دو بعدی رو به سه بعدی تبدیل کنید . همچنین افکت هایی مثل دود و آتش و … هم توسط این نوار قابل اجراست .
پنجره ی پروژه : این پنجره در اصل یک قاب از یک فضای سه بعدی رو بهتون نمایش می ده که می تونید توی این فضا آبجکت هاتون رو اضافه و پروژتون رو بسازید . امکان باز کردن چند پروژه و مدیریتشون هم از طریق همین پنجره در دسترسه .
Object Manager : این پنجره جهت مدیریت آبجکت ها و مدل های موجود در پروژه به کار می ره . توی این پنجره می تونید آبجکت ها رو دسته بندی و با هم ترکیب کنید و اسم هاشون رو عوض کنید تا دسترسی به هر آبجکت و مدل راحت تر باشه .
EasyPalette : توی این پنجره شما می تونید تمام امکانات MotionStudio رو ببینید . در اصل این پنجره یک سری نمونه ی آماده از هر ویژگی این برنامه رو در اختیارتون می زاره تا دقیقتر بفهمید هر پلاگین و افکتی چه امکاناتی رو در اختیارتون می زاره .
Attribute Panel : این پنجره رو شاید بشه گفت مهمترین پنجره ی این برنامست و خیلی باهاش سرو کار داریم . با این پنجره می تونیم آبجکت هامون رو کنترل کنیم ، اون ها رو رنگ آمیزی کنیم ، بهشون پلاگین اضافه کنیم و … . همچنین امکاناتی مثل لنز دوربین ، نورپردازی ، بکگراند پروژه و … هم از طریق این پنجره قابل دسترسه . کلن پنجره ی مهمیه و اگه تمام امکانات و ویژگی های این پنجره رو یاد بگیرید تقریبن با این برنامه نباید زیاد مشکل خاصی داشته باشید .
Timeline : این پنجره پایین برنامه قرار داره و کاربردش فقط در قسمت انیمیته . توسط این پنجره می تونید پروژه تون رو به حرکت در بیارید و اجزا و آبجکت هاش رو انیمیت کنین . با ابزارهای این قسمت می تونید روی تک تک حرکت ها مدیریت داشته باشید و فریم نمایش انیمیشن رو هم تنظیم کنید . طبیعتن این پنجره زمانی کاربرد داره که همه ی آبجکت ها طراحی شده باشن و پروژه آماده ی انیمیت باشه .
کل برنامه از همین قسمت هایی که گفتم تشکیل شده . وقتی شروع به کار کنیم با امکانات این پنجره ها بیشتر آشنا می شید . توی قسمت بعدی سعی می کنم از طراحی یه جسم ساده شروع کنم و بعد به طراحی اجسام پیچیده تر بپردازم . سعی می کنم زودتر قسمت بعدی رو هم بنویسم . امیدارم این آموزش ها بهتون کمک کنه پاتون رو به دنیای انیمیشن باز کنید .
پ.ن : این برنامه رو اگر ندارید می تونید از اینجا یا اینجا دانلود کنید .